Een treffend levensverhaal maken over iemand die u zo lief was. Hoe vindt u de juiste woorden om te vertellen over alle herinneringen? Zoiets schrijven op een moment dat het leven even stilstaat, valt niet mee. Hieronder geef ik een paar tips die kunnen helpen.
- Praat met familie en vrienden over het leven van de overledene.
- Maak de toespraak niet te lang.
- Begin gewoon met schrijven en schrijf in korte zinnen.
- Spreek de tekst eventueel in als schrijven lastig is.
- Ga op zoek naar bijpassende foto’s of korte filmpjes.
- Hou rekening met de toehoorders.
- Gebruik humor of een grapje als dat past.
- Emoties laten blijken mag. Het maakt een verhaal juist persoonlijker.
- Vraag vooraf of iemand helpt bij het voorlezen als het te moeilijk wordt. Of doe het samen.
- Lees het levensverhaal vooraf een keer hardop voor om alvast aan de tekst te wennen.
Als u de juiste woorden niet kunt vinden
Soms lukt het, ook met deze tips, gewoon niet om de juiste woorden te vinden die uitdrukken wat iemand voor u betekend heeft. En welke herinneringen er zijn om levend te houden. Laat een ritueelbegeleider dan helpen. Dat is iemand die begeleidt bij de inhoudelijke kant van een afscheid. In mijn netwerk is zeker iemand te vinden met wie het klikt. Vooraf vindt een uitgebreid gesprek plaats, over onderwerpen als beroep, hobby of favoriete vakantiebestemming. Maar ook over hoe iemand in het leven stond, wat bijzondere momenten waren of wat u van hem of haar heeft geleerd. Om te helpen zelf een mooi levensverhaal op papier te zetten, heb ik een uitgebreider 10-stappenplan gemaakt. Op verzoek stuur ik het graag toe.
Hoe houdt u de herinnering straks levend?
Persoonlijk contact
Mijn naam is Marlène Kromhout. Ik ben uw persoonlijke uitvaartverzorger en help u met alle praktische zaken rondom een uitvaart.