Met muziek kun je veel uitdrukken. Zeker als je afscheid moet nemen van een geliefde. Vandaar ook misschien dat muziek bij het laatste afscheid zo’n grote rol speelt. Het biedt troost, creëert een bepaalde sfeer en roept herinnering op. Een bepaalde tekst kan precies dat uitdrukken wat u zelf misschien lastig kunt verwoorden. En wat mij persoonlijk nog steeds verbaast, is dat er zo ontzettend veel mogelijk is. Zolang het maar past bij de overledene en de nabestaanden. Belangrijk is dat de muziek de mensen raakt. Wat was zijn of haar lievelingsnummer? Van welke stijl hield hij of zij? Is er een bepaalde song met een speciale herinnering? Daarover kunt u dan tijdens het afscheid ook eventueel vertellen. Allemaal opties om mee te nemen in de keuze van de muziek tijdens de uitvaart. 

Om inspiratie op te doen, zijn er op internet diverse lijsten te vinden van veel gebruikte muziek tijdens het laatste afscheid. Van klassiek tot Nederpop of van rock tot jazz en alles daartussen.

Live muziek

Wist u dat het ook mogelijk is om live muziek te laten horen tijdens de herdenking? Vaak is dat een mooie persoonlijke bijdrage aan het afscheid als een naast familielid of goede vriend(in) zelf zingt of een instrument bespeelt. Maar er zijn ook artiesten die hiervan hun specialisme hebben gemaakt.

Natuurgeluiden

Een andere optie is om op bepaalde momenten het gezang van vogels, het ruisen van de zee of andere natuurgeluiden te laten klinken. Natuurlijke geluiden geven rust en zorgen voor variatie.

Kortom, welke muziek laat u klinken tijdens het laatste afscheid? Misschien een idee om als u een mooi muziekstuk hoort dat u raakt, dat ergens te noteren voor als het moment daar is. Ik adviseer u graag over alle mogelijkheden.

Persoonlijk contact

Mijn naam is Marlène Kromhout. Ik ben uw persoonlijke uitvaartverzorger en help u met alle praktische zaken rondom een uitvaart.