Als een dierbare is overleden, breekt een moeilijke tijd aan. Er moet veel worden geregeld in een emotionele periode. Ik sta u het hele traject bij met raad en daad. Stapsgewijs zullen wij samen het afscheid vormgeven. U leest er meer over in de hieronder beschreven 6 stappen.

Stap 1: Het overlijden melden

Als een dierbare thuis is overleden, belt u eerst de dienstdoende huisarts. Hij of zij zal langskomen om het overlijden officieel vast te stellen. Bij overlijden in een ziekenhuis of instelling stelt meestal een eigen arts het overlijden vast en volstaat het om mij te bellen om de uitvaart in gang te zetten.

Neemt u de tijd om rustig met elkaar afscheid te nemen. En wanneer u er klaar voor bent, belt u mij op 06 – 34817660 (bij geen gehoor belt u 085 – 1117939). Een overlijden kan dag en nacht worden gemeld. In dit eerste contact zullen we bespreken wat de situatie is en wat er als eerste moet gebeuren. Dat is meestal de verzorging en het opbaren van uw dierbare. Daarna zullen we in alle rust overleggen wat er verder nog moet worden geregeld. In de dagen erna zullen we samen stap voor stap de begrafenis of crematie vormgeven en voorbereiden.

Als u mij gebeld heeft, kunt u alvast de kleding klaarleggen, het ID bewijs van de overledene en van uzelf en de verzekeringspapieren als er een uitvaartverzekering is.

Stap 2: De verzorging

Kort na het overlijden zal uw dierbare verzorgd worden. Ik werk samen met collega’s die gespecialiseerd zijn op dit gebied. Met warmte en respect zullen zij de overledene wassen en kleden. Als u dit liever zelf wilt doen of hierbij wilt helpen, dan kan dat natuurlijk. Het kan heel fijn zijn om uw geliefde aan te kleden, de haren te kammen of een crème op te doen. Alles gaat in overleg, een goed afscheid is maatwerk.

Stap 3: De opbaring

Het opbaren van uw dierbare is een belangrijk onderdeel van het afscheid nemen. Het kan heel fijn zijn om uw geliefde tot de dag van de uitvaart thuis te hebben. Maar als dit voor u niet goed voelt of het niet mogelijk is, dan kunt u ook kiezen voor opbaren in een uitvaartcentrum. Kiest u voor opbaren in een opbaarsuite of 24-uurs familiekamer, dan kunt u zo vaak en zo lang als u wilt bij uw geliefde zijn zonder hiervoor een afspraak te hoeven maken. U krijgt namelijk een sleutel van de huiselijk ingerichte kamer. Ook heeft u de mogelijkheid om de ruimte persoonlijk te maken, door bijvoorbeeld eigen spulletjes neer te zetten.

Vanzelfsprekend kan er ook gekozen worden om niet op te baren. De overledene verblijft dan in een gekoelde ruimte tot de dag van de uitvaart. Het is dan wel altijd mogelijk om op afspraak uw dierbare te bezoeken.

Stap 4: De wensen bespreken

De invulling van het afscheid is aan u. We zullen samen een tijdstip afspreken dat ik naar u toekom om het afscheid te bespreken. We nemen dan de uitvaart rustig door en bepalen samen welke zaken voorrang verdienen. Heeft uw dierbare een Laatste Wensenboekje ingevuld? Dan dient dat als leidraad voor de uitvaart.

Wilt u thuis opbaren of maakt u liever gebruik van de faciliteiten van een afscheidshuis? Wilt u herdenken met een dienst in een kerk of een crematorium of neemt u liever in kleine kring thuis afscheid? Wordt het een begrafenis of een crematie? Is er behoefte aan rouwvervoer, volgauto’s en catering? Wilt u rouwkaarten versturen? Een rouwadvertentie plaatsen in de krant? Welke uitvaartkist kiest u? Of kiest u liever voor een wade? Al deze onderwerpen zullen we bespreken als ik bij u langskom.

In zo’n emotionele tijd komen veel zaken op u af. Zaken waar u een beslissing over moet nemen. Ik vind het dan ook belangrijk om de tijd voor u te nemen en rust en vertrouwen te creëren. Gelukkig hoeft niet alles hoeft meteen besproken te worden. Gedurende de afscheidsweek zullen wij intensief samenwerken en stap voor stap de begrafenis of crematie vormgeven. Vanaf het moment van overlijden tot de dag van de uitvaart heb ik alle tijd en aandacht om samen met u een mooi en eigen afscheid te realiseren.

Stap 5: De kosten

Zijn alle wensen rondom de uitvaart besproken, dan maak ik een kostenbegroting. Deze zal ik de volgende dag aan u voorleggen en met u doornemen. Voor elk budget kan een mooie en passende uitvaart worden verzorgd. Ik denk graag met u mee in mogelijkheden.

Stap 6: De dag van de uitvaart

Op de dag van de uitvaart komen alle voorbereidingen samen. Of het afscheid nu groot is of klein is, u wilt dat alles klopt en goed verloopt. Ik ben er vanaf het eerste moment bij, regel alles en ontzorg zoveel mogelijk. U kunt zich volledig richten op het afscheid nemen van uw dierbare en de mensen die gekomen zijn om hun steun te betuigen.

Persoonlijk contact

Mijn naam is Marlène Kromhout. Ik ben uw persoonlijke uitvaartverzorger en help u met alle praktische zaken rondom een uitvaart.