Er is iemand overleden en in een emotionele en korte tijd zult u een begrafenis moeten regelen en beslissingen moeten nemen over bepaalde zaken.
Wilt u thuis opbaren of maakt u liever gebruik van de faciliteiten van een afscheidshuis? Wilt u herdenken met een dienst in een kerk of in een aula? Of neemt u liever in kleine kring thuis afscheid? Is er behoefte aan rouwvervoer, volgauto’s en catering? Wilt u rouwkaarten versturen? Een rouwadvertentie plaatsen in de krant? Welke uitvaartkist kiest u? Of kiest u liever voor een wade? Op deze pagina kunt u lezen wat er komt kijken bij het regelen van een begrafenis.
Kan er op elke begraafplaats begraven worden?
U kunt zelf aangeven waar u begraven wilt worden. Er zijn 3 soorten begraafplaatsen. Een gemeentelijke begraafplaats, een kerkelijke begraafplaats of een natuurbegraafplaats. Bij een kerkelijke begraafplaats kan soms de regel gelden dat alleen leden van de kerkgemeenschap daar begraven kunnen worden.
Wat is het verschil tussen een algemeen graf en een particulier graf?
Bij een algemeen graf bepaalt de beheerder van de begraafplaats wie er in dat graf begraven wordt. Dat betekent dat u met onbekenden in het graf begraven wordt tot het maximum aantal is bereikt (vaak zijn dit 3 personen). U heeft bij een algemeen graf niet de mogelijkheid om de grafrechten te verlengen.
Een particulier graf huurt u voor een bepaalde tijd (vaak is dit 15 of 20 jaar). Degene die het graf huurt, wordt de rechthebbende van het graf en bepaalt wie er in het graf begraven mag worden. Na afloop van de termijn kunnen de grafrechten verlengd worden of kan het graf geruimd worden. Vaak heeft u ook de mogelijkheid om zelf een plekje uit te kiezen op de begraafplaats.
Wanneer moet de begrafenis plaatsvinden?
De begrafenis moet uiterlijk op de zesde werkdag na het overlijden plaatsvinden. Zaterdag, zondag en officiële feestdagen tellen hierin niet mee. Onder bepaalde omstandigheden kan hiervan afgeweken worden, bijvoorbeeld wanneer er familie overkomt uit het buitenland. Hiervoor moet wel toestemming gegeven worden door de officier van justitie.
Kan het afscheid overal plaatsvinden?
Ja, de afscheidsdienst kan plaatsvinden waar u dat wilt. Vaak wordt gekozen voor een aula van een begraafplaats of een kerk, maar u mag de uitvaart ook thuis of op een andere locatie van betekenis houden. U bepaalt de keuze.
Wie doet de laatste verzorging?
Kort na het overlijden zal uw dierbare verzorgd worden. De overledene wordt door collega’s van het verzorgingsteam met warmte en respect gewassen en gekleed. Maar u kunt u de verzorging ook zelf doen of hierbij helpen als u dit wenst.
Kan ik thuis opbaren? Of moet dit in een uitvaartcentrum?
Ook hierin heeft u zelf de keuze. Dit kan thuis, maar u kunt ook kiezen voor een familiekamer in een uitvaartcentrum. U kunt er ook voor kiezen om niet op te baren. De overledene verblijft dan in een gekoelde ruimte tot de dag van de uitvaart.
Wat voor keuze heb ik in uitvaartkisten?
Een van de weinige dingen die echt verplicht is bij een uitvaart, is dat de overledene ‘omhuld’ is op het moment van de begrafenis. Hierbij kunt u kiezen uit een (houten) uitvaartkist, een rieten mand of inwikkelen in een lijkwade en neerleggen op een opbaarplank. Er zijn veel keuzes en veel mogelijkheden om een persoonlijk tintje mee te geven.
Moet ik altijd een rouwkaart versturen?
Via een rouwkaart brengt u familie, vrienden, kennissen en zakenrelaties op de hoogte van het overlijden. Het opmaken en verzenden van de rouwkaart is één van de eerste dingen die we zullen gaan doen. Samen met u bespreek ik de opmaak en de teksten van de rouwkaart. Wij kunnen dit helemaal naar uw wensen doen. Wilt u een hele persoonlijke kaart met eigen foto’s? Of wilt u gebruik maken van de afbeeldingen in onze collectie? Alles is mogelijk. Ook met de tekst help ik u graag op weg.
Is het gebruikelijk om een rouwadvertentie te plaatsen?
Met een overlijdensbericht in de krant kunt u in één keer veel mensen laten weten dat iemand is overleden. Een rouwadvertentie geeft mensen de gelegenheid om mee te leven en steun te betuigen. En eventueel uit te nodigen voor een condoleancemoment of de uitvaart zelf. U kunt hierbij kiezen voor de lokale of regionale krant of voor een advertentie in een landelijk dagblad.
Ligt er een condoleanceregister klaar bij de begrafenis?
Op de dag van de uitvaart ligt er bij de ontvangst een condoleanceboek klaar dat de genodigden kunnen tekenen. Naast het papieren condoleanceboek kunt u ook kiezen voor een digitaal condoleanceregister. Hier hebben mensen de mogelijkheid om meer tekst te schrijven en een foto te plaatsen. Van alle berichten kunt u bijvoorbeeld een herinneringsboek (laten) maken.
Kun je ook iets ander kiezen dan een zwarte rouwauto?
Zeker kan dat. Er zijn veel mogelijkheden als het gaat om het vervoer van de overledene van de ene locatie naar de andere. U kunt kiezen voor een nette rouwauto in zwart, (zilver)grijs of een andere kleur, eventueel met volgauto’s. Maar hoe mooi is het om een enthousiaste fietser op de fiets naar zijn of haar laatste rustplaats te begeleiden. Of met een loopkoets, oldtimer of de eigen auto?
Wat voor bloemen kan ik kiezen?
Eigenlijk kunt u alles kiezen als het gaat om rouwbloemen. Van een ‘springerig’ en kleurrijk rouwstuk tot een mooi hart met rode rozen. Een bloemist kan u hier goed bij helpen.
Wat kost een begrafenis?
De kosten voor een begrafenis is afhankelijk van vele factoren. Is er al een familiegraf of moet deze nog ‘gekocht’ worden? Of kiest u voor begraven in een algemeen graf? Waar wordt de afscheidsdienst gehouden? Komen er veel genodigden? Vele zaken beïnvloeden de kosten van de begrafenis.
Is er een vast programma voor de afscheidsdienst?
De invulling van de afscheidsceremonie is aan u. Welke muziek wilt u laten horen? Zijn er sprekers? Wilt u foto’s laten zien tijdens de afscheidsdienst? Wel of geen bloemen? Sluiten we de uitvaart af met koffie of thee en wat zoets of vieren we het leven met een borrel en hapjes? Ik kom bij u langs en met elkaar zullen we een mooie en passende afscheidsdienst samenstellen.
Welke muziek is toepasselijk bij een uitvaart?
Muziek speelt een belangrijke rol bij de afscheidsdienst. Met muziek kun je herinneringen oproepen en soms kan de tekst van een lied precies dat zeggen wat u zelf misschien lastig vindt om te verwoorden. Geen lied is te gek bij een uitvaart, zolang het maar passend is. En dat kan zijn omdat de overledene graag naar dat lied luisterde of omdat het voor de nabestaanden een bepaalde herinnering oproept. En hoe mooi is het als de muziek live wordt gespeeld tijdens het afscheid?
Kan ik foto’s laten maken tijdens de begrafenis?
Het kan heel mooi zijn om een fotoreportage te maken van de begrafenis. Vaak verloopt de dag ‘in een roes’ en hoe fijn is het dan om op een later moment nog eens te kunnen bladeren in een fotoalbum. U kunt iemand uit uw eigen kring vragen foto’s te maken, maar er zijn ook professionele fotografen die hier hun werk van hebben gemaakt.
Er zijn mensen in het buitenland die niet kunnen komen. Kunnen zij ook meekijken?
Bij de meeste afscheidslocaties is het mogelijk om de afscheidsdienst live mee te kijken vanaf een andere plaats. Er hangen camera’s in de aula of kerk en via een livestream wordt de dienst dan uitgezonden. Er kan ook een opname van de afscheidsdienst gemaakt worden, die u op een later moment nog eens kunt terugkijken.
Moet ik zelf spreken bij de begrafenis?
Het kan heel mooi zijn om zelf te praten over de herinneringen die u heeft van de overledene. Maar soms vinden mensen dat heel moeilijk. Ze durven niet of weten de woorden niet te vinden. Als het lukt om de woorden op papier te zetten, kan iemand anders dit voorlezen. Als u het moeilijk vindt om de woorden te vinden, dan kan een ritueel begeleider u hierbij helpen om het levensverhaal op te schrijven.
Heb ik keuze in de catering of is het altijd koffie of thee?
Op het gebied van de catering bij een condoleancemoment of na afloop van de begrafenis is heel veel mogelijk. Van koffie, thee en fris tot een borrel met hapjes. Of broodjes met soep of een (lunch)buffet. Wilt u gebak of koekjes van uw eigen bakker? Of Indische hapjes van een toko? Dit is vaak allemaal mogelijk.
Persoonlijk contact
Mijn naam is Marlène Kromhout. Ik ben uw persoonlijke uitvaartverzorger en help u met alle praktische zaken rondom een uitvaart.