Kort na het overlijden zal uw dierbare verzorgd worden. Ik werk samen met collega’s die gespecialiseerd zijn op dit gebied. Met warmte en respect zullen zij de overledene wassen en kleden. Als u dit liever zelf wilt doen of hierbij wilt helpen, dan kan dat natuurlijk. Het kan heel fijn zijn om uw geliefde aan te kleden, de haren te kammen of een crème op te doen. Alles gaat in overleg, een goed afscheid is maatwerk.

De meeste mensen zijn graag nog zo lang en vaak mogelijk bij hun geliefde overledene om afscheid te nemen, voordat hij of zij begraven of gecremeerd wordt. Dat kan tijdens het opbaren. Opbaren betekent letterlijk: op een baar leggen. Na de verzorging wordt het lichaam zo natuurlijk mogelijk en respectvol neergelegd.

Opbaren

Vroeger moest een lichaam van een overledene tijdens het opbaren altijd mechanisch gekoeld worden. Deze methode wordt nog het meest gebruikt bij opbaren. Maar er zijn ook alternatieven waar ik u graag over wil informeren.

Thanatopraxie

Er is in Nederland een nieuwe methode toegestaan waarbij koeling niet nodig is, thanatopraxie geheten. Dit is een lichte vorm van balseming. Thanatopraxie heeft veel voordelen. Omdat er geen koelinstallatie nodig is, hoort u ook niet het zoemende geluid en het aan- of afslaan van de motor. Bovendien voelt het lichaam niet koud aan en ziet uw geliefde er praktisch hetzelfde uit als tijdens zijn of haar leven. Zo blijft het fijn om uw geliefde aan te raken. Deze vorm van tijdelijke balseming kan thuis of op locatie plaatsvinden. Het is een ingreep die altijd uitgevoerd wordt door specialisten.

Bio Sac 200

Een andere methode van opbaren zonder koeling is geheel natuurlijk en milieuvriendelijk met de Bio Sac 200. Dit zijn filters met actieve koolstof en geïmpregneerde klei die de gassen absorberen. Een lichaam kan met deze methode 5 tot 10 dagen mooi opgebaard worden. Uw geliefde blijft mooi van kleur, zacht en aaibaar. Een extra voordeel van deze methode is dat er geen invasieve ingreep nodig is. Deze methode vraagt wel extra aandacht bij de verzorging en daarom werk ik samen met gespecialiseerde partners.

Ook als u voor één van deze methodes kiest, kunt u altijd zelf uw dierbare verzorgen en aankleden als u dat wilt.

Thuis, in een uitvaartcentrum of elders

Het opbaren van uw dierbare is een belangrijk onderdeel van het afscheid nemen. Het kan heel fijn zijn om uw geliefde tot de dag van de uitvaart thuis te hebben. Maar als dit voor u niet goed voelt of het niet mogelijk is, dan kunt u ook kiezen voor opbaren in een uitvaartcentrum of een andere locatie. Kiest u voor opbaren in een opbaarsuite of 24-uurs familiekamer, dan kunt u zo vaak en zo lang als u wilt bij uw geliefde zijn zonder hiervoor een afspraak te hoeven maken. U krijgt namelijk een sleutel van de huiselijk ingerichte kamer. Ook heeft u de mogelijkheid om de ruimte persoonlijk te maken, door bijvoorbeeld eigen spulletjes neer te zetten.

Vanzelfsprekend kan er ook gekozen worden om niet op te baren. De overledene verblijft dan in een gekoelde ruimte tot de dag van de uitvaart. Het is dan wel altijd mogelijk om op afspraak uw dierbare te bezoeken.

Wat heeft uw voorkeur als het gaat om de verzorging en het opbaren? Ik adviseer u graag.

Persoonlijk contact

Mijn naam is Marlène Kromhout. Ik ben uw persoonlijke uitvaartverzorger en help u met alle praktische zaken rondom een uitvaart.