Voor het omhullen van het lichaam is heel veel mogelijk. U kunt kiezen voor een uitvaartkist, maar ook een mooie mand van natuurlijke materialen of inwikkelen in een wade behoort tot de mogelijkheden. Het belangrijkste is om na te gaan wat het beste past bij de overledene en bij de nabestaanden.

Uitvaartkist

Kisten zijn er in allerlei materialen, kleuren, maten en designs. Naast de standaard modellen kunt u kiezen voor milieuvriendelijke uitvaartmanden of kisten van stevig karton met een vriendelijke uitstraling. Hoe fijn is het niet om ook op het allerlaatst op je zij te liggen, als je altijd zo sliep. Er bestaan speciale kisten waarbij dat mogelijk is. Of wat denkt u van een ‘zachte kist’. Zo’n kist is bekleed met een kleurrijke gewatteerde stof die uitnodigt tot aanraken. En natuurlijk kunt u zelf een kist (laten) maken.

Het leven verbeeld

Veelgevraagd zijn tegenwoordig gepersonaliseerde kisten, kisten die zichtbaar verwijzen naar de overledene. Zo maakt een man die graag zeilde, zijn laatste vaart in een kist die is gewrapt als zijn boot. Of kleinkinderen beschilderen de kist van hun lieve opa of oma. Niets is te gek, zolang het maar klopt. Een mooie manier om een heel persoonlijke, laatste indruk achter te laten.

Inwikkelen in wade

Iets minder bekend is het gebruik van een wade. Het gebruik van een wade is een mooi alternatief om de afstand tussen de overledene en de nabestaanden te verminderen. De overledene wordt omwikkeld met een grote (eigengemaakte) doek van natuurlijke materialen en neergelegd op bed of op een opbaarplank. Omdat de gestalte zichtbaar blijft, is uw dierbare makkelijk toenaderbaar en aan te raken. Ook kunt u van het omwikkelen van de wade een ritueel maken, door elke dag de doek een stukje verder dicht te maken. Een mooie manier om dicht bij elkaar te zijn in de laatste dagen.

Heeft u al een keuze gemaakt? Ik help u graag om alle mogelijkheden in kaart te brengen.

Persoonlijk contact

Mijn naam is Marlène Kromhout. Ik ben uw persoonlijke uitvaartverzorger en help u met alle praktische zaken rondom een uitvaart.