Wat gebeurt er met het lichaam van iemand die is overleden? In Nederland kunt u tot nu toe kiezen uit begraven, cremeren of het lichaam afstaan aan de wetenschap. Op dit moment wordt gewerkt aan een modernisering van de Wet op de Lijkbezorging om o.a. een extra keuze toe te voegen: resomeren. Dit is een modern en milieuvriendelijk alternatief. Resomeren wordt ook wel aquameren, watercrematie of bio-crematie genoemd. De officiële term is alkalische hydrolyse.

Een uitvaart waarbij gekozen wordt voor resomeren is in het begin niet anders dan bij begraven of cremeren. U kunt dus gewoon uw dierbare verzorgen, opbaren en een mooie afscheidsdienst organiseren. Het verschil zit in de laatste stap. Het lichaam wordt niet begraven of gecremeerd, maar geresomeerd. Net als bij een crematie, kunt u het overgebleven poeder uitstrooien, bijzetten in een graf of bijvoorbeeld bewaren in een sieraad of urn.

Beter voor milieu

Groot voordeel van resomeren is dat het een duurzame methode is. Wetenschappelijk onderzoek van TNO uit 2011 heeft aangetoond dat er geen CO2- uitstoot is en dat er geen fijnstof vrijkomt. Bovendien is er geen gas nodig. 

Als u wilt weten hoe het resomatieproces in zijn werk gaat, klikt u dan hier.

Toepassing

In delen van Amerika en in Canada wordt resomeren al toegepast. Sinds 2011 wordt er in Nederland gesproken over het toevoegen van resomeren als optie. Voordat dit mogelijk is, moet eerst de Wet op de Lijkbezorging worden aangepast. De Gezondheidsraad heeft het kabinet inmiddels positief geadviseerd. De verwachting is dat deze wet nog voor de zomer van 2021 in de Eerste Kamer behandeld wordt.

Heeft u vragen over resomeren of wilt u hier eens over verder praten? Ik informeer u graag.

Persoonlijk contact

Mijn naam is Marlène Kromhout. Ik ben uw persoonlijke uitvaartverzorger en help u met alle praktische zaken rondom een uitvaart.