Uitvaart in coronatijd

Afscheid nemen kan nog steeds

In tijden van verdriet wil je er graag voor iemand zijn. Iemand aanraken als troost kan helaas in deze tijd van het coronavirus niet. Gelukkig is er nog veel wél mogelijk om op een persoonlijke en passende manier afscheid te nemen. En sinds de versoepeling van de maatregelen krijgen uitvaarten langzaam ook weer een normaal karakter.

Hieronder leest u wat dit op dit moment in de praktijk inhoudt. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met mij op. Ik beantwoord graag uw vragen en denk met u mee in mogelijkheden. Ik blijf u met raad en daad bijstaan.

Alle informatie en maatregelen om het virus tegen te gaan vindt u op de website van de rijksoverheid en het RIVM.

Is het nog mogelijk om op een mooie manier afscheid te nemen van uw dierbare?

Ja, dat kan. Ik kijk graag samen met u naar de mogelijkheden die er zijn om op een mooie manier afscheid te nemen van uw dierbare.

Hoeveel mensen mogen bij de uitvaart aanwezig zijn?

Vanaf 19 november 2020 is de maximale groepsgrootte bij een uitvaart 100 personen.Omdat we nog wel 1,5 meter afstand moeten houden, betekent dit in de praktijk dat er bij de afscheidslocaties wel een maximum is aan het aantal bezoekers.

Kunnen we na de plechtigheid nog koffie drinken met elkaar?

Ja, we kunnen weer samenkomen met familie, vrienden en bekenden en met elkaar het verlies delen. Wellicht nog niet helemaal zoals u gewend bent, maar met een aantal spelregels kunnen we weer catering aanbieden.

Waar moeten we verder nog rekening mee houden?

De algemene regels van afstand houden en hygiëne blijven van kracht. We zullen uw medewerking vragen om minimaal 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Houdt u er rekening mee dat een afscheidslocatie – naast de landelijke richtlijnen – ook nog extra maatregelen kan nemen. Heeft u last van koorts, verkoudheid of hoesten?  Blijft u dan thuis om anderen te beschermen. Een verschrikkelijk moeilijk besluit in een tijd waarin je er wilt zijn voor elkaar.

Komt u nog bij ons langs om de uitvaart te bespreken?

Een van de maatregelen om het virus te bestrijden is fysiek afstand houden waar dat mogelijk is. Dit betekent in de praktijk dat ik met u bespreek of het mogelijk is om langs te komen. Als dit niet kan, dan zullen we zoveel mogelijk telefonisch regelen.

Mag ik iemand nog condoleren?

In verdrietige tijden is niets fijner en waardevoller dan elkaar steun betuigen. Op dit moment kan dat niet door iemand te omhelzen of een hand te schudden. Als respectvol alternatief kunt u uw hand op uw hart leggen en uw condoleance uitspreken. Ook het Namasté gebaar is een mooi gebaar om uw medeleven te uiten.

Mag ik nog helpen bij de verzorging?

In principe kunnen er maximaal 2 familieleden helpen bij de persoonlijke verzorging, mits de ruimte waar de verzorging plaatsvindt groot genoeg is om 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. De verzorgers zullen extra beschermingsmaatregelen nemen als dit nodig is.

Kan een overledene nog thuis opgebaard worden?

Ja dit is mogelijk. Het verzorgingsteam komt bij u thuis voor de verzorging en de opbaring.

Zijn er dan speciale zaken om rekening mee te houden?

Op dit moment niet. U kunt uw dierbare gewoon aanraken. Net als anders wast u hierna wel goed uw handen.

Wilt u meer informatie?

Ik zal uw vraag zo spoedig mogelijk beantwoorden of de gewenste documenten toesturen. U kunt uw adresgegevens invullen in het veld Opmerkingen.